Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής που οργανώθηκε διαδικτυακά από τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλύψαν την Παρασκευή θεματικές ενότητες για θέματα Δειγματοληψίας, Στοχαστικών Διαδικασιών, Εφαρμογών της Στατιστικής σε θέματα Οικονομίας και Διοίκησης, χρήσης Χρονοσειρών στην κεφαλαιαγορά, ανάπτυξης της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα.
Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, όπου στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής, κ. Ζήσης Μαμούρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών καθηγητής κ. Χρήστος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Ηλίας Κεβόρκ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, καθώς και o Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στατιστικής καθηγητής κ. Αλέξανδρος Καραγρηγορίου.
Το Σάββατο το συνέδριο συνεχίστηκε με την προσκεκλημένη ομιλία του Καθηγητή κ. Νικολάου Λημνιού του University of Technology of Compiegne (UTC) της Γαλλίας και θέμα “Asymptotic properties of the empirical estimator of the stationary distribution of ergodic semi-Markov processes”. Ο Καθηγητής κ. Λημνιός έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε θέματα που σχετίζονται με Στοχαστικές Διαδικασίες και Στατιστική με εφαρμογές στη Θεωρία Αξιοπιστίας, τη Βιοστατιστική, τη Σεισμολογία, την Ασφαλιστική Επιστήμη και τα Χρηματοοικονομικά. Είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών ενώ έχει συγγραφεί πληθώρα βιβλίων όπως το βιβλίο με τίτλο Semi-Markov Processes and Reliability (Birkhäuser, 2001, με τον G. Oprisan) καθώς και το βιβλίο με τίτλο Semi-Markov Chains and Hidden Semi-Markov Models toward Applications (Springer, 2008, με τον V. Barbu).
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις παρουσιάσεις της ειδικής συνεδρίας Στατιστική/Σεισμολογία υπό την προεδρία της Καθηγήτριας Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Ελευθερίας Παπαδημητρίου, δύο ειδικές συνεδρίες για νέους στατιστικούς όπου 12 αξιόλογοι Έλληνες νέοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ενεργή δραστηριότητα των ελληνικών Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της Στατιστικής.
Τέλος, η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με τις ομιλίες του διεθνούς τμήματος του Συνεδρίου από την κ. Eugenia Stoimenova της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, της κ. Bojana Milošević, από το Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου και της Maria Delores Jiménez-Gamero, από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.
Την Κυριακή στην τελευταία ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι 5 εργασίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας Νέου Έλληνα Στατιστικού το οποίο έχει δωροθετήσει ο Καθηγητής Narayanaswamy Balakrishnan, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή λήξης και στην απονομή τους. Για την ιστορία το πρώτο βραβείο μοιράστηκε μετά από απόφαση της Επιτροπής Βραβείου στους Χ. Μεσελίδη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) για την εργασία του με τίτλο “The use of dual divergence statistics in multiway contingency tables” και στον Ι. Οικονομίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) για την εργασία του με τίτλο “Regression-type approaches for prediction of crop stage percentages”. Παρουσιάστηκαν επίσης άλλες 14 ενδιαφέρουσες εργασίες από ομιλητές προερχόμενους από χώρες της Μεσογείου σε 3 συνεδρίες. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης το βράδυ και ώρα 20:00 (από όπου και η φωτογραφία). Στην τελετή λήξης ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΙ απένειμαν σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά τους Αναμνηστική Πλακέτα στον καθηγητή Ν. Balakrishnanκαθώς και στους διατελέσαντες Προέδρους του ΕΣΙ κκ. Μωυσιάδη Πολυχρόνη (Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ), Χαράλαμπο Δαμιανού (Αν. Καθηγητή ΕΚΠΑ) και Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη (Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ).