Αναζήτηση
Filters
Close

Οδηγίες διεξαγωγής μαθημάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Σύμφωνα με την ΚΥΑ - Αριθμ. 119847/ΓΔ6/23-9-2021 (ΦΕΚ 4406 Β΄)

Α) Επαναφορά της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μορφή δια ζώσης (Άρθρα 2 και 15)
1. Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας […] πραγματοποιείται υποχρεωτικά δια ζώσης [...] (§1)
2. Η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης […] δεν θίγονται […], εφόσον η σχετική δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει προβλεφθεί στην απόφαση ίδρυσης και τον ισχύοντα Κανονισμό κάθε προγράμματος σπουδών. (§3)
3. Κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς και των επιμέρους μονάδων τους (Σχολές, Τμήματα, Εργαστήρια, Κλινικές, Μουσεία και διοικητικές υπηρεσίες) διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με στην κείμενη νομοθεσία, τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι ή της επιμέρους μονάδας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που τίθενται στην παρούσα απόφαση (§5).
4. Οι χώροι εκπαιδευτικής διαδικασίας λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα (Άρθρο 15, §1)

Β) Προϋποθέσεις συμμετοχής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (Άρθρο 3)
Συμμετέχουν τα φυσικά πρόσωπα (φοιτητές και τακτικό και έκτακτο εκπαιδευτικό/εργαστηριακό/διοικητικό προσωπικό) (§2), τα οποία πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 (§1α).
2. Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 (§1β).
3. Έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών και μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου (§1γ).
4. Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR […] είτε σε ξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) (§1δ).

Στην περίπτωση 4 (εργαστηριακό έλεγχο): ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα (§1δ).

Γ) Διαδικασία ελέγχου πλήρωσης των ανωτέρω προϋποθέσεων (Άρθρα 4 και 16):
1. Δικαιολογητικά:
a. σε έντυπη μορφή το απαιτούμενο ανά περίπτωση πιστοποιητικό ή βεβαίωση που αποδεικνύει την πλήρωση στο πρόσωπό του μιας εκ των (παραπάνω) προϋποθέσεων (Άρθρο 4, §1).
b. έγγραφο ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ταυτότητα ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) (Άρθρο 4, §1).
2. Έλεγχος δικαιολογητικών:
a. Οι φοιτητές οφείλουν όπως τοποθετούν τα παραπάνω δικαιολογητικά πάνω στο έδρανό τους σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των αμφιθεάτρων και αιθουσών (Άρθρο 4, §2).
b. Κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος δύναται να ζητήσει την επίδειξη του των ανωτέρω δικαιολογητικών κάθε παρευρισκόμενου φυσικού προσώπου. Η επίδειξη πραγματοποιείται με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (Άρθρο 4, §2).
c. Η διενέργεια των ελέγχων δύναται να ανατεθεί σε διοικητικό, τεχνικό ή λοιπό προσωπικό του Πανεπιστημίου σχετικά καθήκοντα, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου (Άρθρο 16, §1) ή σε τρίτο με δημόσια σύμβαση (Άρθρο 16, §2).
d. Πέραν των παραπάνω: η παρακολούθηση τήρησης […] θα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr» (όταν ξεκινήσει η λειτουργία του) (Άρθρο 4, §3).

Δ) Μέτρα προστασίας στους χώρους του Τμήματος (Άρθρα 5 και 14):
1. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας: η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική, για όλους (Άρθρο 5, §1):
a. σε όλους τους χώρους που διεξάγεται δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία,
b. σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών, και
c. σε όλους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. που παρατηρείται συνωστισμός
2. Φοιτητές και προσωπικό (τακτικό και έκτακτο) οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και συνιστάται να φέρουν μαζί τους αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των χεριών τους (Άρθρο 14, §1).
3. Το Τμήμα μεριμνά για την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των Α.Ε.Ι. όπου διεξάγεται εκπαιδευτική διαδικασία, όπως και τη διασφάλιση επαρκούς αερισμού και τον συχνό καθαρισμό τους με την εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες, όπως έδρανα, πάγκους εργασίας και εργαστηριακό εξοπλισμό (Άρθρο 14, §2).
4. Οι φοιτητές και το προσωπικό του Τμήματος είναι υπεύθυνοι για την πιστή και ορθή εφαρμογή των μέτρων και η τήρηση αυτών εναπόκειται αποκλειστικά σε δική τους ευθύνη (Άρθρο 14, §3).

Ε) Διαχείριση κρούσματος στο Τμήμα (Άρθρο 6):
1. Ακολουθείται πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου, από τον υπεύθυνο και τον αναπληρωτή υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του Τμήματος (§1).
2. Κάθε κρούσμα ανακοινώνεται υποχρεωτικά στον υπεύθυνο εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου, που προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες (§2).
3. Εάν κάποιος φοιτητής εμφανίσει συμπτώματα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τους διδάσκοντες των μαθημάτων, στα οποία συμμετείχε, και τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του Τμήματος (§3).

Στ) Παρουσία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία και φοιτητική λέσχη Πανεπιστημίου) (Άρθρο 7)
1. Τα καταστήματα αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τα ίδια έκτακτα μέτρα και τους ειδικότερους όρους λειτουργίας που ισχύουν στον τομέα της εστίασης (§1).
2. Οι φοιτητές πρέπει να επιδεικνύουν τα προηγούμενα δικαιολογητικά για την επιτόπια κατανάλωση (§2).
3. Επιτρέπεται η χορήγηση σε πακέτο (§2), αλλά κατά την παραμονή στο χώρο του καταστήματος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (§2 και 3).
Η παράβαση των παραπάνω όρων επισύρει τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.57069/18.09.2021 (§4)

Ζ) Διεξαγωγή εξετάσεων (Άρθρο 11)
Η συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού (τακτικού και έκτακτου) γίνεται με τα ίδια δικαιολογητικά που ορίζονται για τη συμμετοχή στα μαθήματα (§1).

Η) Ορκωμοσίες - Συνέδρια – Ημερίδες (Άρθρο 12)
1. Η συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού (τακτικού και έκτακτου) γίνεται με την επίδειξη στην είσοδο του χώρου των ίδιων δικαιολογητικών που ορίζονται για τη συμμετοχή στα μαθήματα (§1).
2. Είναι δυνατή η διεξαγωγή συνεδρίων με την εφαρμογή των ισχύοντων υγειονομικών πρωτοκόλλων (§2).

Θ) Υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων στο εύρος του Τμήματος (Άρθρα 14 και 15):
1. Υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων σε επίπεδο Τμήματος είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος (Άρθρο 14, §5) εκτός και αν ορίσει κάτι διαφορετικό το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου (Άρθρο 14, §6).
2. Στους χώρους των διοικητικών υπηρεσιών εφαρμόζονται τα μέτρα που εκάστοτε ισχύουν για τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου Τομέα (Άρθρο 15, §2) και το προσωπικό ακολουθεί τα μέτρα που ορίζονται για τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου Τομέα (Άρθρο 15, §3) και τίθενται οι ανάλογες ποινές σε περίπτωση παράβασής τους (Δ1α/Γ.Π.οικ. 55570/12.9.2021).
3. Το τακτικό διδακτικό προσωπικό υποβάλει τα δικαιολογητικά της περίπτωσης Β στην αρμόδια Διοικητική υπηρεσία, η οποία και επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα (Άρθρο 15, §4).

Ι) Κυρώσεις (Άρθρο 17)
Για φοιτητές (Άρθρο 17, §1-3):
1. Εάν διαπιστωθεί η μη πλήρωση από τους φοιτητές των προϋποθέσεων συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο διδάσκων ή το προσωπικό ελέγχου υποχρεούται να αποκλείει τον φοιτητή από την είσοδό του στον χώρο όπου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Σε περίπτωση άρνησης αποχώρησης του φοιτητή παραπέμπονται αρμοδίως για την εκτέλεση πειθαρχικού παραπτώματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφ. Γ΄ του ν. 4777/2021 (Α΄25) και του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου:
a. έγγραφη επίπληξη,
b. απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,
c. προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,
d. προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες
e. οριστική διαγραφή.
3. Η μη δήλωση στο edupass.gr δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.